Zuid Afrikaanse wijn

Afrikaanse wijn

Na een eeuw van politieke onrusten ontwikkelt de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zich in sneltreinvaart. De omstandigheden zijn geschikt voor kwaliteitswijnen. De wijnbouwers gaan een spannende tijd tegemoet.

Historie Zuid Afrikaanse wijn

De wijnbouw was een van de eerste ondernemingen van de Nederlandse kolonisten die in het midden van de 17e eeuw Kaap de Goede Hoop bereikten. We weten niet welke druiven ze hadden meegebracht, maar het lijkt aannemlijk dat het stekken uit de Bordeaux waren. De wijnproductie in de Kaap kreeg bekendheid door een van de vele legendarische dessertwijnen uit de wijngeschiedenis.
De wijnbouwtraditie van Zuid-Afrikaanse wijn vindt haar oorsprong in het jaar 1652. Nu bedraagt het totale areaal ruim 118.000 hectare en groeit nog steeds. Sinds het einde van de apartheid bloeit de export van wijnen op. Zuid Afrikaanse wijn uit Stellenbosch of Paarl waren nog nooit zo populair. Tegelijkertijd schiet het areaal van de blauwe-druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, shiraz en pinotage pijlsnel omhoog. Maar ook internationale witte-druivensoorten als chardonnay en sauvignon blanc doen hun intocht in de wijngaarden aan de Kaap. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio’s worden deze wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijn meer zuur dan je zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van de Antarctis komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.
Boycots zijn nooit volledig doeltreffend. Hoe langer ze duren, hoe meer gaten erin worden gemaakt door degenen die kost wat kost geld willen verdienen. Maar de boycot op Zuid Afrikaanse wijn was buitengewoon hardnekkig. Terwijl Europese regeringen weigerden mee te doen, gingen de consumenten de producten van de Kaap uit de weg. Het effect, vooral met betrekking tot de wijnindustrie, verzwakte. Met was niet in staat enige vakkennis van buitenaf aan te trekken en hoewel het land sterk genoeg was zijn wijnen te exporteren tegen prijzen waarmee ze zouden kunnen wedijveren met de nederigste van alle Europese wijn, verkocht de Zuid Afrikaanse wijn zich niet.

Politiek omtrent Zuid Afrikaanse wijn

Met het politieke akkoortd in het begin van de jaren negentig kwam het langverwachte einde van de macht van de KWV. Kleine particuliere wijnboeren begonnen druivensoorten die ze zélf uitzochten, te planten, investeringen begonnen binnen te stromen en de Zuid Afrikaanse wijn maakte zich op om zich te meten met de reuzen van het zuidelijk halfrond. Het beeld van nu is er één van vrolijke wanorde, met telers die plotseling van koers veranderen. Enkele wijnen die Europa bereiken – Chardonnay, Gerurztraminer, Merlot en zelfs Pinot Noir- doen iedereen versteld staan omdat de wijnbouwers in zo’n korte tijd zo veel hebben kunnen bereiken met deze Zuid Afrikaanse wijn.