Spaanse wijn

Spaanse wijn grond

De totale oppervlakte waar de Spaanse wijn wordt verbouwd, schommelt rond de 1,2 miljoen ha. Dat is enorm, ongeveer 300.000 ha grote dan het Franse of Italiaanse wijnareaal. Toch wordt er minder wijn geproduceerd dan in beide laatstgenoemde landen, namelijk ongeveer 35,5 miljoen hl, een slordige 20 miljoen minder dan Frankrijk of Italie. Het verschil in de productie is mede te verklaren door het grote aandeel van de Denominación de Origen wijn. In Spanje wordt er relatief gezien minder vino de mesa, vino comarcal (tafelwijn) gemaakt dan in Frankrijk of Italie. Het gros van de productie van Spaanse wijn komt uit Catalonie, Valencia en La Mancha. Zones zoals die van La Rioja, Aragon, Levante en Andalucía, produceren wel kwalietswijn, maar het totale rendement blijft aan de lage kant. De relatief lage opbrengst van de Spaanse wijn wordt ook verklaard door het bijzonder warme en droge klimaat van onder andere Zuid-Spanje. Omdat de weersomstandigheden zo extreem zijn, moeten de ranken zeer laag gehouden worden en daardoor zal de opbrengst van de Spaanse wijn niet veel meer zijn dan enkele trossen per wijnstok.

Naar het oppervlak van zijn wijnbouwgaard is Spanje het grootste wijnland ter wereld, maar gemeten de geproduceerde hoeveelheid ligt Spanje achter op Italie en Frankrijk. Dit is met name te wijten aan de droogte in grote delen van het land. Net als bij veel Zuid-Europese landen gaat de Spaanse wijn traditie terug tot in de oudheid. De wijnstok groeit op het Iberisch Schiereiland sinds ongeveer de 4e eeuw v. Chr. Toen de Romeinen en de Carthageners in de 3e en 2e eeuw v. Chr. Om het Spaanse grondgebied vochten, bestond er allang een wijnbouwcultuur. In de laatste twintig jaar komt de Spaanse wijn stapje voor stapje in de buurt van wat de markt van haar verwacht. De tijdrovende methoden die worden gehandteerd op Spaanse wijn als rijpen op fust voor de rode en witte wijnen die verantwoordelijk waren voor de typerende, bedwelmende eikenhout smaak in de traditionele Rioja, hebben in veel gebieden plaatsgemaakt voor een wat fijnzinniger aanpak op de Spaanse wijn, waarbij juist de smaak van fruit en sprankelende frisheid wordt benadrukt.

Spaanse wijn kwaliteiten

Daarnaast wordt het kwaliteitssysteem van de Spaanse wijn door het overgrote deel van de producenten veel serieuzer genomen dan in Italie. De oude DO (denominación de origen de gelijke van de Franse appelation contrôlée) heeft er eeen hoger niveau bijgekregen voor de allerbeste Spaanse wijn, de DOCs (denominación de origen calificada).
Rioja was de eerste DOCa-streek (1991). Daaronder komt het quivalent van de vin de pays: de vino de la tierra, voor Spaanse wijn die afkomstig is uit een groot, maar geografisch specifiek gebied. Daarna komt de Spaanse wijn uit een groter gebied, de vino comarcala en de standaar-vino de mesa (tafelwijn).