Portugese wijn

Portugese wijn

Het klimaat in Portugal is over het algemeen vrij gematigd, zonder extreme temperaturen. De winters zijn mild en de zomers warm, maar beslist niet te heet om Portugese wijn te verbouwen. Het noorden van het land wordt verwarmd door de Noord-Atlantische golfstroom en de oceaan brengt de nodige vochtigheid. Het centrum is wat warmer en droger, zeker in de zomer.  De winters zijn daar zacht en kort. Het zuiden heeft het warmste en droogste klimaat, gematigd mediterraan. Uit dit idyllische land komen talloze gerenommeerde wijnen, die hun weg naar de Europese consument al lang hebben gevonden. Andere Portugese wijn wacht er nog op ontdekt te worden en zijn zeker niet minder van kwaliteit.

Geschiedenis Portugese wijn

De rol die Portugese wijn speelt in de geschiedenis van de Europese wijnbouw wordt vaak onderschat, onder andere door de betrekkelijke onbekendheid van zijn tafelwijn. Portugese wijn heeft in de eerste plaats in Engeland en de VS naam gemaakt met versterkte wijn, port en madera. Het 14-eeuwse verbond tussen Portugal en Engeland werd belangrijk toen er vijandelijkheden uitbraken tussen de Engelsen en de Fransen. Er werden voorkeurstarieven voor Portugese wijn ingesteld in de Methuenverdragen van 1703 en het drinken van port in plaats van wijn werd binnen de Egelse samenleving een kwestie van patriottisme.
In de daaropvolgende eeuwen nam de invloed van Portugal af en ging de voorkeur weer uit naar Franse wijn. De economie was eenvoudigweg niet in staat de technische investeringen te doen die elk wijnproducerend land nodig had om aan de moderne vraag te voldoen. Jarenlang bekommerde Portugal nauwelijks om wijn en stelde zichzelf tevreden met de inkomsten van port en Mateus Rosé, een halfzoete mousserende wijn die meestal succes boekt.
Pas in het laatste decenium, sinds Portugal lid is geworden van de Europese Unie en het land wat kapitaalkrachtiger is, werden de rafelwijnen in Europa steeds populairder. Er is nog een lange weg te gaan en we kunnen gerust stellen dat de Portugezen niet bepaald de vooruitstrevendste Europese wijnmakers zijn. Portugese wijn beschikt echter over een grote verscheidenheid van inheemse druivensoorten van goede kwaliteit, waarvan sommige originele wijnen tegen scherpe prijzen kunnen opleveren.

Classificatiesysteem Portugese wijn

Het classificatiesysteem van Portugese wijn is gebaseerd op het Franse model. Het systeem kent vier niveaus. Bovenaan bevindt de Portugese wijn aanduiding het equivalent van de appellation contrôlée, de DOC (denominação de origem controlada). Daarna komen de IPR (indicação de proveniencia regulamentada, een soort Portugese wijn met de aanduiding VDQS), de vonhos regionais voor landwijnen en ten slotte de eenvoudige tafelwijnen, de vinhos de mesa.