Nieuw Zeelandse wijn

Nieuw Zeelandse wijn wordt pas sinds de jaren 70 serieus genomen door de autochtoonse Nieuw Zeelandse wijn producenten. Dit komt mede door de successen van de noordwestelijke buurt: Australie. De invloed van de Grote Oceaan, zijn krachtige westenwinden en de grote hoeveelheid neerslag zorgen voor een relatief koel klimaat. Nog dertig jaar geleden werd uitsluitend op het Noordereiland wijn verbouwd, de onderneming Montana was de eerste die de stap naar het klimatologisch iets koelere Zuidereiland aandurfde.
De Nieuw Zeelandse wijn markt stond tot voor kort niet echt open voor wijn. Ook Nieuw-Zeeland had te maken met een korte periode van drooglegging (in de zelfde tijd als in de VS). De nationale drankwet was de strengste van de hele Engelssprekende wereld. Wijnwinkels bestemd voor het grote publiek zijn pas na de oorlog ontstaan en de supermarkten mogen pas vanaf de jaren negentig wijn verkopen.
Marlborough het laatste anderhalve decenium heeft Marlborough (rond de stad Blenheim, aan het noordelijke uiteinde van Zuidereiland) zich ontwikkeld tot de grootste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Het doet er niet toe dat de streek nauwelijks naam heeft gemaakt met zijn rode wijnen; de streek is de bron van de strakst omlijnde witte wijnen met voornamelijk Sauvignon Blanc. De streek is koel, maar vrij droog en door de mistige herfsten behoren edele-rottings-Rieslings in de meeste wijnjaren tot de mogelijkheden. Ook Chardonnay speelt een belanrijke rol onder deze Nieuw Zeelandse wijnen.

Belangrijkste Nieuw Zeelandse wijn druivensoorten:

Chardonnay, sauvignon blanc, muller-thurgau, riesling, chenin blanc, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon en shiraz.