Italiaanse wijn

Italië is een lang en smal schiereiland in de vorm van een lieslaars. Tegen de punt van de laars, waar veel bekende Italiaanse wijnen vandaan komen, ligt het trosvormige eiland Sicilië en daarboven het andere grote eiland van Italië, Sardinie.

De wijnbouw van de Italiaanse wijnen heeft geen duidelijk afgebakende gebieden, zoals in Frankrijk of Spanje. Het wijnareaal beslaat het hele schiereiland, met uitzondering van de hoogste bergen. Deze bergen bevinden zich in het noorden van het land, van west naar oost de Alpen en in het midden en zuiden, van noord naar zuid liggen de Apennijnen. Deze bergen zorgen voor 40% van de Italiaanse wijnen productie.

Doordat de Italiaanse wijnbouwproductie bepaald wordt door talloze microklimaten, heeft het noorden van Italië een continentaal klimaat en het zuiden een mediterraan klimaat. De Italiaanse wijnen zijn door de extreemste temperaturen getemperd, omdat de wijngaarden nooit echt ver van zee liggen. Grof gezien bestaat de bodem van het noorden van Italië uit kalkhoudende grond, die van het zuiden en van Sicilie uit vulkanische grond.

De ruime hoeveelheid van verscheidene Italiaanse wijnen heeft te maken met het feit dat Italië een waar doolhof is van wijngaarden, waarin de geïnteresseerde wijnliefhebber meer dan 2.000 verschillende soorten druiven kan tegenkomen. De meeste druiven groeien sinds bijna 3.000 jaar op het schiereiland.

italiaanse wijn

Men vindt hier nog steeds oeroude inheemse druiven, maar ook soorten die door de Grieken geïntroduceerd werden en ten slotte de wat modernere, meestal uit Frankrijk afkomstige, variëteiten. In totaal zijn er ongeveer 14 D.O.C.G., 270 D.O.C. en 115 I.G.T (Italiaanse) wijnen.

Italiaanse wijnen zijn in bijna alle denkbare typen aan te treffen: prachtige droge mousserende wijn (spumante), gemaakt volgens de traditionele methode, zoals in de Champagne, of via de charmat/cuveclosemethode, verleidelijke, zoete, mousserende wijn van de moscato; droge witte wijn, fris, licht en fruitig of volle witte wijn die een rijping op hout op kleine Franse barriques heeft ondergaan; halfzoete (abbocato) of volzoete (dolce) witte wijn en rosé; lichte en fruitige of juist volle en krachtige rode wijn en ten slotte diverse specifieke laat geoogste wijn (passito), zoals de zoete recioto en vin santo en de droge recioto amarone. Wat u ook vraagt, Italiaanse wijnen bieden u elke mogelijkheid.