Franse wijn

Zoals geen ander wijnbouwland ter wereld is Frankrijk erin geslaagd de Franse wijn met zijn hele cultuur te verweven en hiervan een culinair kunstwerk te maken. Franse wijn behoort sinds eeuwen tot de internationale top en hebben geschiedenis gemaakt. Bijna overal leerde men dat Franse wijn goed is. Terecht was dit zeker niet, want landen zoals Italie, Spanje, Duitsland, Hongarije en Griekenland maakten ook al heel lang topwijnen. Maar de Fransen wisten de wereld ervan te overtuigen dat zij net iets anders, net iets beters hadden.

De Fransman is altijd gehecht geweest aan zijn wijn ‘van gros rouge’ (het dagelijkse slobberwijntje) tot de grootste wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Een leven zonder Franse wijn is voor de meeste Fransen niet denkbaar. Het dagelijks, in familieverband of met vrienden, genieten van een heerlijke maaltijd met een lekker glaasje Franse wijn, is een onderdeel, een rustpunt geworden in het Franse leven. Wijn is de ziel van het Franse volk. En die ziel wisten de Fransen, ondanks talloze invasies waar ze mee te maken kregen, altijd te redden.

Prijzenpolitiek Franse wijn

Hoewel de prijzenpolitiek van de Franse wijn van de top, steeds weer aanleiding tot kritiek geeft, kennen ze in deze categorieen nog lang geen problemen met de afzet van hun producten. We moeten wel bedenken dat het topsegment van de Franse wijn amper 5 procent van de totale wijnhoeveelheid bedraagt.

Klimaat voor Franse wijn

Dat de Franse wijn nog steeds de bekendste wijn ter wereld is, ligt waarschijnlijk aan de omstandheden van de wijnbouw.
Nergens ter wereld vinden we zulke ideale omstandheden voor wijnbouw als in Frankrijk, namelijk geen al te strenge winter, geen al te droge zomer, veel regen en zon. Ook de enorme verscheidenheid aan bodemsoorten verklaart een eeuwenlange succes van de Franse wijn: dikke krijtlagen in de Champagne, sedimentaire lagen met veel schelpen in de Auxerrois (Chablis), mergel, klei, kiezels en frind in de Médoc, blauwe en grijze schilfersteen in de Muscadet, tufsteen in Anjou-Saumur, leisteenhellingen in Coullioure en Banyuls, warme keien van de zuidelijke Rhône. Bovendien is er overal in Frankrijk voldoende water, indirect via zee of zelfs direct via de vele rivieren en ondergrondse waterreserves.