Duitse wijn

Duitsland staat op de 6e plaats van de wijnproducerende landen. Een groot gedeelte van de Duitse wijn is bestemd voor het buitenland, terwijl Duitsland zelf erg veel wijn importeert. Dit illustreert hoe complex de Duitse situatie is. Het lijkt alsof de beste, maar helaas ook vaak de slechtste Duitse wijn, naar het buitenland verdwijnt en dat de Duitsers zelf sneller de neiging hebben een biertje of een buitenlands wijntje te drinken dan Duitse wijn. Vergeleken met de landen als Frankrijk, Italie en Spanje is de wijnconsumptie in Duitsland laag.

Duitse wijn

Ook in Duitsland is er een verandering merkbaar. Hoewel van overheidswege gezegd werd dat het Duitse controlesysteem altijd waterdicht was en zonder meer het beste van Europa, bleek er in de praktijk nog veel mis te gaan met de goedkope Duitse wijn. Er bleek ook hier een aantal handelaren te zijn die er eerder mee bezig waren om snel geld te verdienen dan om zich te profileren als ambassadeurs van de Duitse wijnbouw. Creaties met fantasienamen als ‘ Alte Wein Tradition’ of ‘ Kellergeister’ hebben grondig meegewerkt aan het beschadigen van het imago van de Duitse wijn. Aan de andere kant, door de absurde prijzen van de Bordeaux (in dit geval vooral de Sauternes), zijn steeds meer mensen op zoek gegaan naar goede alternatieven. Die werden onder andere in Duitsland gevonden, waar de prijzen bleken mee te vallen.

Vraag naar Duitse wijn

Sinds een paar decennia is de vraag naar goede en nog betaalbare Duitse wijn gestegen. Ook de vraag naar droge Duitse wijn is explosief gegroeid. Dit vergde enorme inspanningen van de Duitse wijnbouw. In relatief korte tijd wisten de meeste wijnboeren zich aan de verandering op de markt aan te passen. Er werd gezocht naar steeds betere middelen om de kwaliteit van de wijn te kunnen garanderen tegen een voor iedereen acceptabele prijs.