Chileense wijn

Chileense wijn

Chili is een heel uitgestrekt, maar relatief smal land (5.000km lang en 90 tot 400 km breed) wat aan de voet van het Andesgebergte ligt. Toch worden er maar over een lengte van 1400 km wijnranken verbouwd tussen de 27e en 39e zuidelijke breedtegraad. De Chileense wijn wordt door diverse bodemtypen en microklimaten beinvloedt. Deze microklimaten zorgen voor een redelijke diversiteit aan wijnsmaken en typen. Het klimaat van Chili is mediterraan, met een vochtige winter en lente en een droge zomer. De Chileense wijn is zeer succesvol. Dat komt met name door de grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht in de zomer, de vele uren zon en de relatief hoge vochtigheidsgraat van de oceaan. Dit zijn uitstekende wijnbouwomstandigheden voor een goeie Chileense wijn.

Ontdekking Chileense wijn

Sinds de komst van de Spaanse conquistadores in de 16e eeuw en ondanks een kwalitatieve opleving in de 19e eeuw door de komst van Europese imigranten bevond de Chilleense wijnbouw zich tot voor kort in een soort middeleeuwse lethargie. Men gebruikte eeuwenlang dezelfde ouderwetse methoden om wijn te maken en vooral om te bewaren. Bovendien waren de werkomstandigheden bij het produceren van Chileense wijn verre van hygienisch. Aan het einde van de jaren ’70 veranderde dit radicaal toen het Spaanse wijnhuis Torres zich als eerste in Chili vestigde. De wijngaarden werden gesaneerd, nieuwe druiven aangeplant, de installaties werden grondig vernieuwd of zelfs volledig vervangen door hypermodern materiaal en de oude en vaak smerige wijnvaten werden vervangen door kleinere vaten (barriques) van nieuw hout. Toch duurde het nog verrassend lang voor de moderne Chileense wijn naar Europa kwam. Namen als Villard, Santa Rita, Torres, Errazuriz en Santa Caroline waren de eeste op Europese bodem. Pas begin jaren ’90 nam de export een enorme vlucht. Grote Spaanse (Torres Concha y Toro), Franse (Lafite Rotschild, Marnier Lapostolle, Pernod Ricard, Larose Trintaudon, Bruno Prats van Cos D’Estournel en Mouton Rotschild) en Californische bedrijven (Mondavi) investeren vandaag de dag nog miljoenen dollars in de Chileense wijn.

Chileense wijn-gebieden

Chili bezit vier grote wijngebieden, waarvan de beste Chileense wijn uit de Aconcagua, de Valle Central en de Region Sur o Meridional komt. Deze vier gebieden zijn onderverdeeld in subregio’s en waarnodig in zones. De Chileense wijn die het meeste gewaardeerd worden komen uit de streken zoals Maule, Curicó, Rapel en Maipo, alle gelegen in de Valle Central, tussen Santiago de Chili en Cauquenes.

Chileense wijnen voornamelijk Cabernet Sauvignon (ongeveer 47% van de totale productie), gevolgd door Sauvignon Blanc, Chardonnay en Merlot. Er wordt ook een minieme hoeveelheid Riesling, Pinot Noir, Chenin Blanc, Sémillion en Gewurtztraminer gemaakt. De Chardonnay was oorspronkelijk niet zo wijdverbreid aangeplant, maar maakte in tien jaar tijd een explosieve groei door (tussen 1985 en 1996 zeventien keer meer aangeplant). Zo is de ontwikkeling van de Chileense wijn nog niet op zijn top. Carmenere en de Syrah zijn ook steeds vaker terug te vinden in Chileense wijn.