Australische wijn

Australische wijn historie

Australische wijn

Er is geen land dat Europese wijnbouwers meer slapeloze nachten kan bezorgen dan Australië. Het is niet moeilijk te begrijpen dat de naam Australië bij sommigen koude rillingen te weeg brengt. Het is niet alleen het tempo waarin de wijnen zich hebben ontwikkeld van een paar flesjes wijn in begin jaren tachtig tot duizenden liters aan het einde van dat decenium.

Groepen Australische deskundigen vertellen in de Midi, in Trentino en in Altenteje  hoe de productie beter kan worden, maar ook dat is niet de reden voor de slapeloze nachten. De reden is dat van alle niet-Europese wijn-producerende landen, Australië zich het minst heeft aangetrokken van de Europese manier van doen. Australië stond aan de basis van een radicale verandering in de vinificatiemethode, het grootschalig maken van goede wijnen voor ‘a few dollars’ (Australische dollars wel te verstaan). Jaren lang probeerden de Europeanen zich tegen de komst van deze Australische wijn te beschermen. Het publiek koos echter en masse voor deze lekkere Australiërs die snel drinkbaar waren, vriendelijk en gul, rond en warm, en niet te vergeten, erg voordelig. Na jaren strijd lijkt Australische wijn niet alleen terrein gewonnen te hebben, maar zelfs meer. Op dit ogenblik vliegen talloze wijnmakers van het ene Europese wijnbedrijf naar het andere om op hun beurt de Europeanen te vertellen hoe ze hetzelfde resultaat kunnen bereiken.  Steed mee Australiërs vestigen zich in Zuid-Frankrijk om daar Australisch-Franse wijnen te maken. Geen ander land uit de nieuwe wijnwereld heeft tot nu toe zoiets weten te bereiken.

De smaken van Australische wijn

De Australische wijn is voor de witte Australische wijn voornamelijk Chardonnay die het meest aangeplante witte-druivensoort. De wijnen reiken van lichte wijnen met frisse citrus-aroma’s tot zware, volle wijnen die vooral uit de warmere wijnstreken komen. De rode Australische wijn wordt gedomineerd door de shiraz, de fruitige wijnen wat een kruidige geur voortbrengt. De grote wijnfirma’s bevinden zich in Zuid-Australie, waartoe de gebieden Barossa Valley, Clare Valley, Mc Laren Valley, Coonawarra en Padthaway behoren.

Australische wijn is voor iedere wijn liefhebber een zeer interessant land om te volgen. De heerlijke Australische wijn is in onze ogen die van de Shiraz druif. Ook een heerlijke Australische wijn zijn de heerlijke Chardonnay’s.