Argentijnse wijn

Argentinië is een land van ‘ontdekkings wijnen’. Argentijnse wijn wordt meestal geassocieerd met de wel bekende, doch minder belangrijke druivensoort in de Bordeaux, Malbec. Toch zij het zo dat de Bonarda druif, die al eeuwen lang in Italie geproduceerd wordt, ongeveer 30 jaar geleden in Argentinie werd geoogst en daar veel beter tot zijn recht blijkt te komen. Zo is de de Argentijnse wijn nog op heus ontdekkingsniveau.

‘Groei’ Argentijnse wijn

De meeste wijngaarden, waar de Argentijnse wijn vandaan komt, liggen in de westelijke provincie Mendoza, aan de voet van de Andes. Het Andesgebergte is voor de wijngaarden van Mendoza in West-Argentinie een groot voordeel. In het brandende, droge klimaat van Zuid-Amerika hebben de wijnstokken vooral in het groeiseizoen een tekort aan water, juist wanneer ze dat het hardst nodig hebben. In het grootste deel van Europa valt zo veel regen dat irrigatie door de wijnreglementen van de EU verboden is (hoewel er manieren zijn om door de mazen van de wet te kruipen), maar de drogere, warmere landen zouden niet zonder irrigatie kunnen. Ook zijn de Argentijnse wijnen afhankelijk van de smeltende sneeuw van de bergen.
In het verleden had de kwaliteit van de wijn te lijden van de langzame, handmatige wijnpluk die werd gevolgd door een vaak zware, hete reis naar de dichtstbijzijnde wijnmakerij, waardoor de druiven tegen de tijd dat ze aankwamen in vrij slechte staat verkeerden. Net als elders moet er geinvesteerd worden in een nieuwe technologie die de druiven sneller en hygienischer naar dichterbij gelegen wijnmakerijen kan brengen.

Voornaamste Argentijnse wijn

Jarenlang waren de steunpilaren van de Argentijnse wijn enkele roze duiven die de ‘Jan met de pet’ van de Zuid-Amerikaanse wijnmakerij waren: twee varianten van een druif met de naam criolla – grande en chica en een andere, met de naam cereza, wat ‘kers’ betekent. Malbec is de voornaamste druif voor de Argentijns wijn en is verantwoordelijk voor de verfijndste rode wijnen die geschikt zijn om te rijpen. Italiaanse rode druiven uit Piemonte en Toscane doen het in dit klimaat goed, net als de Spaanse tempranillo. Cabernet en zelfs een beetje syrah leiden tot zeer populaire wijn.